Mungbönor

Gröna i skalet men vita och knapriga när de är groddade och välodlade. Finns idag olika skolor:

* det asiatiska köket vill ha långa vita, välfyllda mungbönor till kokning,
* trenden idag för det nordiska köket är ett helt annat: mindre kortare och knubbigare till salladsbordet.
Mungbönor är en stapelvara i det asiatiska köket; omkring 80% av skördarna går till matlagning medan endast kring 20% går till groddning. Så det som vi söker som mungbönor är den lilla delen av världens frötillgång. Växtförädlingen är mycket inriktad mot resistens och avkastning, groddning verkar vara förbisett!

Har du sett termen “böngroddar” är det samma som mungbönsgroddar här i Norden. Japan verkar vara en av världens största kunder på mungbönor; det finns uppgifter att de köper in omkring 50 miljoner kg frö per år för groddning.

Har du sett välpolerade, nästan skinande, reflekterande mungbönor har du just skådat polerade mungbönor. Vackra och lockande men helt fel för groddning! Vid poleringen skadas fröskalet och blir smittat av svamp och bakterier. Dessa mungbönor är ofta billigare än de opolerade!

Är du odlare: vi är ständigt på jakt efter olika alternativ och kan finna den kvalitet (kvalitet/pris) som just du letar efter.

Vill du ha fylligare eller kortare, mindre eller längre, lättskalade eller spelar priset en avgörande roll? Agortus finner den kvalitet som just du söker.