Kikärtor

Nötliknande smak, mjöliga och fasta, protein- och mineralrika samt även rika på kostfibrer.

De härstammar från Asien och påminner till utseendet mycket om gula ärtor. Kikärtor är mycket goda i grytor, soppor, pajer och sallader.
Eller varför inte prova att göra en god hummus att servera till dina gäster?  Den här blandningen av kikärter och tahini är mycket proteinrik och en utsökt rätt för vegetarianer som inte äter annan proteinrik mat.
salt och peppar

Hummus

125 g torkade kikärtor, blötlagda över natten (alt. använd samma mängd konserverade)
2 pressade vitlöksklyftor
1 1/4 ? 1 1/2 dl tahini
2-3 citroner
salt och peppar

Till serveringen:
lite olivolja
paprikakrydda (ska vara stark)
pitabröd

Använd en matberedare och tillsätt den nödvändiga mängden sparad kokvätska så att en slät massa bildas. Spara några hela kikärtor till garneringen.

Tillsätt pressad vitlök, 1 1/4 dl tahini och saften från två citroner. Smaka av och justera smaken med mer tahini, citron om det behövs, salt och peppar.

Häll röran över ett grunt serveringsfat. Jämna till ytan med hjälp av baksidan på en sked och häll lite olivolja i mitten. Strö över lite paprikakrydda och garnera med de hela kokta kikärtorna. Ev. också klippt slätbladig persilja ovanpå. Servera tillsammans med pitabröd.

Kokning: Lägg i kastrull och täck med kallt vatten. Koka upp och låt sjuda under lock tills de är mjuka, ca 1 1/2-2 1/2 timme. Skumma ytan då och då och fyll på med vatten. Lägg gärna i små skalade lökar och ett lagerblad i kastrullen. När kikärtorna är mjuka slår du av vattnet (om du skall göra hummus skall vattnet sparas och användas senare) och använder ärtorna till det du önska.